Kursledare Maud Probst

Info angående kursen i FP gravyr

Nästa kurs HT 2021

På Kretsens grafikverkstad finns en bra utrustning för att tillverka FP plåt. Olof Sandahl är ansvarig för verkstaden och har ordnat utrustningen för att kunna arbeta med FP-gravyr (på fotopolymerplåt). Under hösten 2013 gjorde vi provbelysning på nya FP plåtar eftersom belysningstiderna inte fungerade. Jag hade då arbetat med FP-gravyr på Kävesta Folkhögskola under två sommarkurser och på Grafikens Hus. Under våren 2013 även en grafikkurs (FP-gravyr, mjukgrund och akvatint) på Konstfack. Vi laborerade med olika tider och kom fram till de som finns beskrivna i arbetsschemat som jag bifogar. Om allt fungerar som det ska med plåten så blir den stark och kan tryckas upp till 200ggr.

Det ni behöver är ett bra negativ i svart/vitt som du antingen kan trycka ut själv på OH-film (transparent)eller lägger in på ett USB-minne som du sedan kan skriva ut på bläckstråleskrivare i verkstan. Ni börjar med att framkalla mindre plåtar ca 10x14cm.  När ni ser att provtrycket blir bra så kan ni öka storleken och trycka med större plåtar. Det är plåten som är det dyra i processen.

Negativ; Tänk på att bilderna ska vara av god kvalitet/kontrast i svart/vitt, då blir resultatet bäst. Det är lättast om kontrasten och skärpan är bra. Det går ju även bra att laborera med bilden i ett fotoprogram, göra collage eller experimentera på andra sätt. Det blir också bra att belysa bilden som den är fotad vid tillfället.

Material som ingår i kursen;

En A4 Fotopolymerplåt

Ett provtryckspapper á 300gr ,106x78mm, Hahnemühle grafikpapper

Koppartrycksfärg; svart och blå

Deckelpapper

Plasthandskar

Tag med oömma kläder eller målarrock!

Välkomna på kursen!

 

Kontakt;

Maud Probst – Rönnbom

Harry Martinsons väg 11

646 93 Gnesta

Mobil 073 981 2011

Epost; maud.probst@gmail.com